Ik denk dat deze info volkomen larie koek is !!!
Je mag de inhoud van mijn beker wel ruiken hoor ! Maar goed dit is geen bewijs dat je afschuimer de eerste trap is om de stront uit zeg eiwitten uit je water te halen , zoals in jouw verhaal kun je dit dan wel drinken , en ik zou zeggen proost !
Als je in sprookjes gelooft kun je beter een kaartje bij de Efteling kopen , en zelfs deze is gesloten
En ook daar vergist U zich daar normaal in een aquarium zonder afschuimer zuivere eiwitten amper detecteerbaar zijn en dan ook niet worden afgeschuimd. Reeds lang noemen we zo een toestel een "afschuimer" en geen "eiwitafschuimer" meer.
Een vis neemt slechts +- 15% van de stikstof aanwezig in proteïne rijk voedsel op en scheidt +- 85% van de stikstof rechtstreeks uit als ammoniak of en ureum. De koolstof in het voedsel wordt wel grotendeels gebruikt daar niet alleen de celopbouw moet worden onderhouden maar ook de energievoorziening. Wat overblijft komt in aanmerking om te worden verwijderd door de afschuimer. De koolstof is grotendeels omgevormd naar CO2 en de stikstof naar ammonium en nitraat Hoeveel eiwitten belanden er in het aquariumwater? Van wat overblijft komt maximaal +- 35% in uw potje terecht.
Het is verkeerd te denken dat een afschuimer de behoeder is van een gesloten zeeaquarium systeem, de rol van de afschuimer is beperkt en de aandacht zou dan ook moeten gaan naar de 65% welke de afschuimer achter laat en wat niet in het potje belandt. De afschuimer is er mede de oorzaak van dat een deel van de overblijvende 65% niet op natuurlijke wijze door groei, door algen, kan worden verwijderd.
In de zuiver vorm zijn eiwitten amper detecteerbaar in de water kolom van een doorsnee aquarium zonder afschuimer, voor de simpele reden dat ze onmiddellijk worden afgebroken naar hun bestanddelen, onder meer aminozuren. Een aquarium dat eiwitten in het water heeft is geen lang leven beschoren daar de essentiële bacteriële activiteit dan niet aanwezig is.
Eiwitten zijn de leverancier van stikstof en bepalen het proteïne gehalte, het C/N ratio van de voeding en bijgevolg de nitraatproductie. Hoe hoger het proteïne gehalte van het voedsel hoe meer nitraat vorming. Hoe hoger het C/N ratio hoe minder nitraat productie.
Aquariummanagement begint dus met het soort voedsel.
De inhoud van het potje maakt de laatste decennia deel uit van uitgebreid onderzoek en dat onderzoek is beschikbaar en gepubliceerd.
Anorganische voedingsstoffen bouwen zich zeer langzaam op.
Vraag u zelf eens af waarom in een goed verlicht aquarium het mogelijk is dat het kleine dagelijkse overschot niet wordt opgebruikt door foto-autotrogen , organismen welke kunnen beschikken over een gratis en onuitputtelijke energiebron.
Nog niet overtuigd? De bewijzen zijn voorhandig en consulteerbaar.
Indien U van mijn verhaal afleidt dat het potje dan wel drinkbaar moet zijn en dat het een sprookje betreft dan ben ik bang dat u zich vooral laat leiden door dogma's. In dat geval heeft uitleg geschoeid op een wetenschappelijke basis dan ook geen enkele zin.
Ik kan u in alle geval verzekeren dat het zeer lekker is. Het oog bedriegt soms de smaak.